Je bent hier:

Over mij en mijn werk als fotograaf

Al vanaf jongs af aan ben ik met fotografie bezig. Dat begon al heel vroeg, toen ik de Olympus Trip 35 van mijn ouders mocht gebruiken tijdens onze vakanties in Zwitserland. Deze camera werd later mijn eigendom toen mijn ouders een nieuwe camera kochten. Met de foto's die ik in die periode maakte, ben ik nog steeds heel blij.

Op de middelbare school kreeg ik tijdens de beroepskeuzeles een boek met creatieve opleidingen voor mijn neus, met daarin ook opleidingen tot fotograaf. Vanaf dat moment was het duidelijk: ik wilde fotograaf worden! Met mijn 'tante' Joke, zelf een fanatiek amateurfotograaf, werd gelijk een winkelafspraak gemaakt voor een nieuwe 'serieuze' camera. Dit werd een spiegelreflex Canon AV-1 met een drietal lenzen.

Deze werd al snel ingeruild voor een Canon AE-1, omdat daarop veel meer zelf in te stellen was. Na een paar keer in Joke's donkere kamer foto's ontwikkeld en afgedrukt te hebben, besloot ik dat het tijd was voor een eigen doka. Via de tweedehands advertenties in de krant zag ik dat de oude doka van dagblad De Stem verkocht werd, en die kon ik overnemen voor 250 gulden! Thuis werd een kamer lichtdicht gemaakt en mijn eigen doka was een feit.

En zo rolde ik steeds verder in de fotografie. Na een opleiding aan de Fotovakschool en twee jaar cursus bij het Centrum voor Beeldende Kunsten Doornbos (met de geweldige en motiverende docent Wim Luijkx) werd ik in 1999 toegelaten op de kunstacademie. Dat betekende een verhuizing naar Den Haag, waar ik 5 jaar studeerde, een zeer leerzame stage had bij Kees Tabak in Amsterdam en in 2004 afstudeerde als Fotografisch Vormgever met het project Hou Vast.

Vanaf 2003 startte mijn partner Redmar Kruithof een onderneming als zelfstandig fotograaf, waarin ik vanaf dat moment assisteerde. Daarnaast werkte ik in de verzekeringsbranche, onder andere als trainer. Het lesgeven daarin sprak me erg aan, en dat leidde ertoe dat ik in 2007 samen met Redmar een nieuwe onderneming ben gestart: Fotografieles.nl. Hierin geven we beide les als docent van korte workshops, cursussen en bedrijfsuitjes met fotografie.

En zo kon ik steeds vaker bezig zijn met mijn grote passie: fotografie. De eigen ondernemingen werden steeds drukker, waardoor ik begin 2010 gestopt ben met mijn werk als trainer in de verzekeringsbranche en alleen nog maar als zelfstandig fotograaf en fotografiedocent aan het werk ben.

Sinds 2012 heb ik als docent ook de certificering van KunstKeur behaald. KunstKeur is een onafhankelijk certificeringsbureau dat toeziet op de kwaliteit van instellingen op het gebied van kunsteducatie en opleidingen in de amateurkunst.

Als uitgangspunt voor mijn fotografische projecten kies ik altijd een bepaald thema. De resultaten laten zich het beste omschrijven als surreële afbeeldingen. Herkenbaar, maar zeker niet realistisch. Een foto is bij mij vaak niet het eindproduct. Met beeldbewerking voeg ik beelden samen. Zo probeer ik de grens van de fotografie op te zoeken. Een foto lijkt altijd heel reëel, een afbeelding van de werkelijkheid, maar is dat eigenlijk niet.

Als basismateriaal voor mijn fotokunstwerken maak ik zelf natuur, landschaps- en portretfoto's, afhankelijk van het thema waarmee ik op dat moment aan het werk ben. Ook sta ik veel in de studio om producten en voedsel te fotograferen. Heel gevarieerd dus!

In het menu Fotokunst kun je een aantal projecten en foto's bekijken.